Μουσείο ύδρευσης Θεσσαλονίκης - The irrigation museum of Thessaloniki

  
Istorika st.gia eyath from Katerina Kapetaniou
Το σχολείο μας επισκέφθηκε το Μουσείο Ύδρευσης, έμαθε πολλά για την ιστορία ύδρευσης της πόλης μας και διασκέδασε ζωγραφίζοντας σχετικές εικόνες για το νερό και την ανάγκη να το προσταυτεύουμε.



Το αρχαίο υδραγωγείο του Χορτιάτη

Το υδραγωγείο του Χορτιάτη είναι μια ρωμαϊκή κατασκευή, που τροφοδοτούσε με νερό την πόλη της Θεσσαλονίκης και η αρχική φάση του χρονολογείται τον 1ο αιώνα μ.Χ. Έχει μήκος 223μ. και μέγιστο ύψος 20μ.
Εκτός από τη ρωμαϊκή φάση, στο μνημείο διακρίνονται μια δεύτερη παλαιοχριστιανική, που ίσως σχετίζεται με τα υδρευτικά έργα που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη ο Μέγας Κωνσταντίνος και μεταγενέστερες, που χρονολογούνται στη μεσοβυζαντινή και την υστεροβυζαντινή περίοδο, αλλά και στους χρόνους της τουρκοκρατίας.
Ο Μουράτ Β', μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης, το 1430, μερίμνησε για την επισκευή της υδατογέφυρας και κατασκεύασε είκοσι νέες κρήνες στην πόλη, που έπαιρναν νερό από το Χορτιάτη.
Η Θεσσαλονίκη συνέχισε να υδροδοτείται από το νερό του Χορτιάτη μέχρι το 1975. Το 1980, λόγω στατικών προβλημάτων, έγιναν αποσπασματικές επεμβάσεις στο υδραγωγείο και το ίδιο συνέβη δύο δεκαετίες αργότερα. Οι τελευταίες, όμως, επεμβάσεις αλλοίωσαν την όψη του μνημείου, καθώς χρησιμοποιήθηκε υπερβολική ποσότητα τσιμέντου.
Το υδραγωγείο γνώρισε σε όλη τη μακραίωνη ιστορία του πλήθος φθορών, τόσο από το χρόνο όσο και από τις κατά καιρούς εκτεταμένες επεμβάσεις που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Τα σχετικά έντονα καιρικά φαινόμενα το χειμώνα, αλλά και η πυκνή βλάστηση που καλύπτει σε πολλά σημεία τους τοίχους- και ιδιαίτερα οι κισσοί- συνετέλεσαν σημαντικά στη φθορά του μνημείου.

Πηγή:
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=125223

Πηγές φωτογραφιών:

Οι ιστορίες του Δ΄1 για το νερό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου